Strona idei i inspiracji

Gdyby marihuana była legalna a alkohol nie

Gdyby marihuana była legalna a alkohol nie

Zróbmy takie małe, intelektualne ćwiczenie: co gdyby marihuana była legalna a alkohol nie – jakie główne argumenty stałyby za jego legalizacją?

Z pewnością pierwszym i najważniejszym argumentem byłyby gangi, które rosłyby w siłę dzięki prohibicji. Historia doskonale pokazała co przyniósł zakaz produkcji alkoholu w Stanach Zjednoczonych w latach 30: wzrost spożycia oraz wzrost siły gangów.

 

Drugi najważniejszy argument:

Reklama:

Produkcja alkoholu jest zbyt prosta. Nie da się zakazać ludziom produkcji czegoś co jest łatwe, tanie i bardzo proste w produkcji. Produkcja alkoholu nie wymaga od nas specjalnych umiejętności, wiedzy, wymaga bardzo mało powierzchni oraz nie potrzebuję aż tak dużo energii jak np. produkcja marihuany. Również bardzo łatwo jest pozyskać surowce do produkcji alkoholu: wystarczą szeroko dostępne owoce i warzywa.

 

marihuana czy alkohol

 

Na weselach przestalibyśmy tańczyć i śpiewać.

Reklama:

Alkohol przełamuje bariery, wzbudza naszą śmiałość i sprawia, że stajemy się bardziej odważni. Dzięki alkoholowi po kilku głębszych ludzie zaczynają tańczyć i się dobrze bawić (przynajmniej w ich odczuciu).

 

Nie ma brzydkich ludzi, tylko czasami zbyt mało alkoholu.

Nie ukrywajmy – alkohol pomaga ludziom o niezbyt atrakcyjnej aparycji wchodzić w kontakty międzyludzkie.

Alkohol pomagał w czasach epidemii.

Tak, głównie za sprawą piwa. W średniowieczu w piwie upatrywano nie tylko sposobu na zaspokojenie pragnienia, ale traktowano je również jako lekarstwo.

Szybko bowiem zauważono, że ci, którzy raczą się piwem, lepiej znoszą częste wówczas plagi chorób, niż ci, którzy w umartwieniu sięgają po wodę. Działo się tak dlatego, że woda używana do piwa była starannie przygotowywana: odpowiednio przechowywana oraz gotowana (warzona) razem z pozostałymi składnikami piwa.

W XI-wiecznej Belgii opat Arnoud z Soissons pokonał śmiertelną epidemię, zanurzając krucyfiks w kadzi zaciernej, w należącym do opactwa browarze, co powszechnie uznano za wskazówkę, iż picie piwa jest bezpieczne niż wody.

Było w tym wiele racji, gdyż dzięki procesowi pasteryzacji piwo powstawało z przegotowanej wody, w ten sposób pozbawionej bakterii, za to pełne było zdrowych drożdży oraz pożywnego słodu i aromatycznego chmielu. Co zaś tyczy się Arnouda to dzięki m.in. cudowi zdziałanemu przez piwo, został on kanonizowany i ustanowiony patronem belgijskich piwowarów.

Alkohol pomaga w gotowaniu.

Alkohol jest cenionym składnikiem wielu ciast a wino jest powszechnie używane do podduszania potraw mięsnych.

 

Pozostałe argumenty.

  • Nie ma jednoznacznych badań mówiących, że alkohol niszczony komórki w mózgu
  • Statystycznie alkohol jest mniej szkodliwy dla zdrowia aniżeli papierosy
  • Alkohol w przeciwieństwie do marihuany czy papierosów nie powoduje efektów „biernego picia”

 

Podziel się inspiracją. Pomóż innym.
   

Zapisz się na nasz bezpłatny newsletter.


Chcesz wiecej cotygodniowych inspiracji? Zapisz się teraz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *